Litium-ioniakku – pitääkö olla huolissaan?

Litium-ioniakkuihin liittyy paljon epätietoisuutta ja epäluuloja. Nimitys litium-ioniakku tulee ladattaessa ja purettaessa elektrodien välillä siirtyvästä litium-ionista. Akkutyypin hyviä puolia on suuri energiatiheys suhteessa kokoon ja painoon, hyvin pieni itsepurkautuminen ja ns. muisti-ilmiön puuttuminen.

Litium-ioniakkutyyppejä on useita ja ne sopivat hieman erilaiseen käyttöön:

•Lithium-ion lithium cobalt oxide battery (ICR)
•Lithium-silicon battery
•Lithium-ion manganese oxide battery(LMO)
•Lithium-ion polymer battery (LiPo)
Lithium–iron–phosphate battery (LFP / LiFePO4)
•Lithium–nickel–manganese–cobalt oxides (NMC)
•Lithium–nickel–cobalt–aluminium oxides(NCA)
•Lithium–sulfur battery
•Lithium–titanate battery (LTO)
•Thin-film lithium-ion battery
•Lithium–ceramic battery
Näistä tyypeistä litium-rauta-fosfaattiakku (LiFePO4) vaikuttaa tällä hetkellä turvallisimmalta  vene- ja kotikäyttöön paloherkkyyden kannalta:

 

Litium-ioniakku on perinteistä lyijyakkua vaativampi lämpötilan, latauksen ja purkamisen, kuten myös kolhujen suhteen. Vaarana on akkukennon lämpökarkaaminen (thermal runaway) joka kuumentaa akkua, leviää viereisiin kennoihin ja voi aiheuttaa tulipalon tai akun räjähdyksen. Kaikki palokaasut ovat myrkyllisiä.

Paras sammutusmenetelmä on akun välitön upottaminen veteen. Sammuttajan on vältettävä hengittämästä yhtään syntyvää savua. Akun koko eli energiamäärä vaikuttaa alkusammutuksen turvallisuuteen: akkuporakoneen akkua pienemmän akun (esim. puhelin) palo todennäköisesti on lyhytkestoinen eikä tuota heitteitä eikä pistoliekkejä – porakoneen akkukoko ja niitä suuremmat saattavat jo vaarantaa alkusammuttajaa.

Alla Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) linkki litiumakkupalon sammuttamisesta eri sammutteilla:

https://tukes.fi/documents/5470659/6372829/Raportti,+Litiumioniakkupalon+sammuttaminen++akkupalosammuttimilla.pdf/c68c3dbd-821e-2367-581b-64088edbabdb/Raportti,+Litiumioniakkupalon+sammuttaminen++akkupalosammuttimilla.pdf?t=1621501689554

Tukesin ohje litiumakuista:

https://tukes.fi/litiumioniakkujen-turvallinen-kayttaminen

Video litiumakkupalon erikoisesta etenemisestä (varsinkin n. 2min. kohdalla):

https://www.youtube.com/watch?v=XT1B27DAATs

Vastauksena otsikon kysymykseen huolesta: hyvälaatuisesta alkuperäisakusta ei tarvitse olla huolissaan, kunhan muistaa ladata akkuja Tukesin hyvien ohjeiden mukaisesti ja tietää riskit kuumentuneen tai syttyneen akun suhteen. Edullisten kopioakkujen käyttäminen saattaa tulla kalliiksi.