Uusi vuosi ja uudet raketit

Me veneilijät tietenkin tiedämme ettei hätämerkinantovälineitä tule käyttää väärin. Kuitenkin joka kerta uudenvuodenvaihteen yönä näkee hätäraketteja ammuttavan taivaalle. Usein niitä varastetaan venekerhojen talvitelakoiduista veneistä. Kannattaakin huolehtia siitä, ettei omassa veneessä säilytä raketteja talven yli.

Veneilykauden päätyttyä hätämerkinantovälineet tulee poistaa veneestä, jotta niitä ei anasteta ja käytetä ilkivaltaisesti. Vuosittain veneisiin talveksi jätetyt hätäraketit aiheuttavat useita turhia etsintöjä meri- ja järvialueilla.

Tulevaa veneilykautta silmällä pitäen kannattaa myös muistaa, että jo 1.1.2016 alkaen rakettien ja soihtujen kelpoisuusaika on ollut sama kuin valmistajan tuotteeseensa merkitsemä aika. Kun hankit tulevaa veneilykautta varten uusia raketteja ja soihtuja, voit yleensä jättää vanhat ostoliikkeeseen asianmukaisesti hävitettäväksi, tarkista asia ostoliikkeestä.

Lähtökohtaisesti niin veneilijä kuin ammattimerenkulkijakin pääsee vaivattomimmin eroon vanhentuneista pyroteknisistä turvallisuusvälineistä ostaessaan uudet tuotteet vanhentuneiden tilalle veneilyliikkeestä.

Keskeiset hätärakettien maahantuojat ovat lupautuneet ottamaan hävitettäväksi vastaavan määrän vanhentunutta materiaalia, mitä asiakas ostaa uusia.

Tekstilainaukset Rajavartiolaitoksen tiedotteesta, lue lisää: Hätämerkinantovälineiden hävittäminen